Usta balıkçılar dışında neredeyse herkesin sırasını karıştırdığı lüfer ailesinde sıralamanın küçükten büyüğe doğru yapıldığını söyleyelim. Yavruluk döneminde bulunan ve avlanması kesinlikle yasak olan defneyaprağı, 18 cm’ye kadar ulaşabilen boyu ile defne yaprağının bir büyüğü olan çinekop ve yine avlanması yasak olan sarıkanattan sonra gelen lüfer; ailenin avlanan ilk balığı olma unvanını taşır.

Lüferden büyük olan ve yakalanması oldukça meşakkatli olduğu için avcıların gözünü korkutan kofanadan sonra, lüfer çeşitlerinin en büyüğü olan sırtıkara gelir. Sırtıkara nadir olarak görülür ve Türkiye denizlerinde lüfer ailesi içinde henüz rastlanmamış efsanevi bir türdür.

Lüfer

Lüfer ne zaman kıyılar yani lüfer mevsimi ne zamandır sorusuna da değinelim. Lüfer avı hangi ayda başlar merak ediyorsanız rotanızı sonbahara çevirmelisiniz.

Ekim ayında avlanmaya başlanan denizlerin sultanı lüfer, ekim ayı ile şubat ayı arasında tezgahlarda yerini alır. Ekim ve kasım aylarında lezzeti ile doruk yapan lüfer bu süre zarfında avlanarak taze halde balık sevenler ile buluşur. Şubat sonrasında ise yağını kaybeden lüfer, fileto yapılarak yine lezzetli haliyle yenir.

Lüfer Besin Değeri

Denizlerin hırçın balığı lüfer, zengin besin değerleri ile de balık sevenleri bir kez daha kendine hayran bırakır. 100 gram lüfer 20 gram protein ve 4,21 gram yağ içerir. 60 mg sodyum, 370 mg potasyum barındırır.

Zengin bir A vitamini kaynağı olarak yorgunluk ve halsizliğe karşı ilaç olan lüfer balığı, B grubu vitaminlerinden B2, B6 ve bol miktarda B12 vitamini içerir. Metabolizmayı düzenleyen ve kalbi koruyan B grubu vitaminleri, hücrelerin yenilenmesini destekleyerek faydalarına bir yenisini ekler.

Lüfer balığı, tam bir omega 3 ve omega 6 deposudur. Omega yağ asitleri ile cilt sağlığını ve parlaklığını destekleyen balık, sinir sistemine ve beyin sağlığına iyi gelerek yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken besin olur. Aynı zamanda demir, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, çinko ve bakır minerallerini içererek besin değeri açısından da denizlerin sultanı olmaya hak kazanır.

Yüksek besin değeri ile balık sevdalılarının gönlünü bir kez daha fetheden pişmiş lüferin 150 gramlık 1 porsiyonunda 238 kalori vardır. Yağını ve lezzetini içinde barındıran pişmiş lüfer, buğulama ve fırın gibi pişirme seçenekleri ile hazırlanır. Fırın ve tava dışında ızgarada pişirme yöntemi ile pişirildiğinde kalorisi değişen lüfer ızgara 1 porsiyonda yaklaşık 150 kaloriye sahip olduğu için diyet yaparken tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Izgara yapıldığında yağı aktığı için kalorisi daha düşük olan lüfer balığını haftada iki defa gönül rahatlığı ile menüye ekleyebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilecek diğer tarifler: