Balık yemek bir çok kişinin vazgeçilmez bir zevki. Özellikle Bodrum gibi sahildeki tatil mekanlarında iyi balık yemek isteyen bir çok kişi mevcut. Bodrum balık mekanları ile dolu bir yer. Bunlardan bazıları büyük balık çiftliklerinde yetiştirdikleri balıkları menülerine koyarken, kimileri de deniz balığı tercih ediyor. Peki hangisi daha iyi.

Balıkseverler bu soruya yanıt arıyor. Çiftlik balığı mı? yoksa deniz balığı mı? Cevabı ise uzmanların konuya dair yaptığı araştırmalar veriyor.

Geçtiğimiz günlerde Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğiyle hazırlanan, deniz ve kültür balıklarının besin değerlerinin karşılaştırmasını içeren “Balık Numuneleri Analiz Raporu” yayınlandı. Levrek, Çipura, Türk Somonu ve Atlantik Somonu türleri üzerinde yapılan çalışmada çiftlik ve doğada yetişen bu türlerin aralarındaki besinsel içerik ve farklılıklar araştırıldı.

Çiftlik Balığı İçinde Omega-3 Olmadığı Doğru Değil

Araştırma neticesinde çiftliklerde yetiştirilen balıklarda Omega-3 olmadığı algısının tamamen yanlış olduğu kanıtlandı. Doğa çipurasında 0,5 gram Omega-3 bulunurken çiftliklerde yetiştirilen çipurada ise 2,01 gram Omega-3 olduğu tespit edildi. Enerji oranı kıyaslamasında ise doğa çipurasında 139 olan kalori miktarı kültür çipurasında 169 olarak belirlendi. Ayrıca çipura türünde protein içeriklerinin, doğa ve yetiştiricilik balıklarıyla aynı olduğu, buna karşın kültür çipurasında D3, B12, A, B2, B6 ve B3 vitamin değerlerinin de yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

Levrekte ise kalori miktarı 100 gram doğa balığında 90, yetiştiricilikte ise 154 kalori olarak ölçüldü. Omega-3 bakımından levrekte yetiştirilen tür ile doğa türü çok yakın değerlere sahipken yağ asidi dağılımı doğada yüzde 29, yetiştiricilikte yüzde 23 olarak belirlendi.

Atlantik Somunu Yerine Türk Somonu Tercih Edilmeli

Son yıllarda sofralarda daha sık yer alan somon konusunu da mercek altına alan araştırma, Atlantik somonuna göre fiyat olarak daha uygun olmasına rağmen yine algılar sebebiyle tüketicinin mesafeli durduğu Türk somonunun Atlantik somonundan hiçbir eksiği olmadığını da ortaya koydu.

Buna göre Atlantik somonu ve Türk somonu kıyaslandığında ikisinin protein değerlerinin ve ham yağ içeriğinin çok yakın olduğu, Omega-3 değeri itibariyle her ikisinin eşit olduğu, kalori değerlerinde ise 100 gramda Atlantik somununda 213, Türk somununda 244 kalori bulunduğu tespit edildi.

Gelelim balık tüketimi konusunda tereddüt oluşturan, son yıllarda gittikçe artan ağır metal konusuna… Sanayileşme, hızlı şehirleşme ve dolayısıyla artan çevre kirliliğinin kaçınılmaz sonucu olarak denizlerimiz de kirleniyor. Bu da içinde yaşayan canlı türlerini tehdit ediyor ve insan sağlığı açısından son derece zararlı olan ağır metal sorununa yol açıyor. Araştırmada balıklar bu yönden de incelenmiş ve incelenen balık türlerinin hiçbirinde ağır metal tespit edilmemiş. Yani sonuç olarak yetiştiricilik yolu ile üretilmiş olan çipura ve levrek türlerinde kimyasal kompozisyon, yağ asit kompozisyonu, mineral ve vitamin değerleri açısından doğa balıklarına benzer ya da olumlu yönde yüksek değerler tespit edilmiş.

 

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar: