Hangi balığı hangi yöntemle pişireceğinden emin değilsen veya zor piştiğini düşünüyorsan, işini kolaylaştırabiliriz. Farklı tekniklerden yardım aldığın sürece, dilediğin balığı son derece kolay bir şekilde pişirebilir ve servis edebilirsin. Elbette en lezzetli ve taze balıkları seçebilmek için içinde bulunduğun mevsime ve aya göre tercih yapmalısın. Tezgahtan balıkların en tazelerini aldıktan sonraysa, iş tamamen senin mutfaktaki tecrübene ve maharetine kalır. Balıkların kas yapısı, karada yaşayan hayvanlara kıyasla daha güçsüz ve yumuşaktır. Bu nedenle marinasyon ve pişirme süreçlerinde çok fazla zaman harcamana gerek kalmaz. Balıkların kısa kas lifleri, sana mutfakta hız ve pratiklik kazandırabilir. Yapman gereken tek şey, seçtiğin balığı doğru teknikle pişirmektir. Nasıl diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşte Balık Pişirme Yöntemleri: Hangi Balık Nasıl Pişirilmeli?
Pratik ve Lezzetli Balık Kızartma
İştah açıcı kokusuyla herkesin aşina olduğu bir lezzet olan kızartılmış balık, balık pişirme tavaları kullanılarak rahatlıkla hazırlanabilir. Bu yöntemi uygulamak için temizledikten sonra galeta unuyla panelediğin balıkları derin yağda kızartman ve servise hazırlaman yeterlidir. Hamsi ve sardalya gibi küçük balıkları doğrudan kızartabilirsin. Palamut gibi büyük balıkları kızartmak istiyorsan, balıkları önce fileto halinde dilimlemeyi ihmal etmemelisin. Aksi takdirde her tarafları eşit şekilde pişmeyebilir. Lezzetli bir pane harcı hazırladıktan sonra balıkla hazırladığın tüm reçetelere lezzet katabileceğinden emin olabilirsin.
Az Yağlı Olsun Sığ Kızartma
Gelelim kızartma sevse de çok yağlı yemekleri tercih etmeyenler için harika bir alternatif: Sığ kızartma tekniği! Senin de bildiğin gibi bu teknik, balıkları doğrudan kızartmaktan çok da farklı değil. Ancak kullandığın yağ miktarını azaltmak için yapışmaz bir tavadan yardım almalısın. Aksi takdirde balıklar kızardıkça ve yağ çektikçe, balıkların derisi tavaya yapışabilir ve yanabilir. Doğru tavayı seçtiğinde yalnızca birkaç yemek kaşığı zeytinyağı kullanarak leziz bir kızartma tabağı hazırlayabilirsin. Balık seçimin de bu noktada büyük önem taşır. Örneğin; somon gibi çok yağlı balıklar, kızartıldığında fazla ağır olabilir. Hamsi, istavrit, barbun, sardalya ve kalkanı gönül rahatlığıyla sığ kızartma yöntemi kullanarak servise hazır hale getirebilirsin.
Eşsiz Mangal Tadı ile Izgara Balık
En klasik ve lezzetli balık pişirme yöntemlerinden biri olan ızgara, mangal sevdalılarının da favori tercihidir. Hiç yağ kullanmadan köz tadını son lokmaya kadar taşıyan bir yemek hazırlamak istiyorsan sen de tercihini ızgara balıktan yana kullanabilirsin. Mutfağındaki elektrikli ızgaralardan büyük mangallara, kullanabileceğin birçok seçenek var. Balıkları şişlere dizerek pişirebilir ya da doğrudan ızgara tellerine yerleştirerek harlı ateşte pişmeye bırakabilirsin. Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Özel Bir Teknik: Marine Etme / Marinasyon
Limonda balık pişirme olarak da bilinen marinasyon tekniği, seçkin restoranlardan profesyonel mutfaklara kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Güney Amerika menşeili bu teknik, seviçe adıyla da anılır. Özellikle ekşi lezzetleri seven misafirlerin için marine edilmiş balıklar harika bir seçim olabilir. Levrek ve çipura gibi yağlı balıklar, marinasyon için oldukça uygundur. Seçtiğin balığı temizledikten sonra limon suyuyla hazırladığın bir marine sosu içinde pişene kadar bekletmelisin. Limonun asidik yapısı, balığın kolayca pişmesini sağlar. Daha sonra balığı dilimleyebilir ve sosuyla birlikte servis edebilir, dilersen tane karabiber ve limon dilimleri kullanarak tabağını zenginleştirebilirsin. Tabii diğer sunum maharetlerini de göstermelisin!
Geleneksel ve Nostaljik Gravlaks
İsveç kökenli bir kelime olan gravlaks, toprak altı ve somon sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Geçmişte, marine edilmiş balıkları toprak altında pişirme yöntemi, gravlaks olarak adlandırılırmış. Elbette günümüz teknolojisi sayesinde, herhangi bir balığı toprak altında bekletmene gerek yok. Hardal, zeytinyağı, limon, tuz, ve şeker gibi birçok malzeme kullanarak leziz bir marinasyon hazırlayabilir, daha sonra balığı bu sosun içinde bir süre boyunca bekletebilirsin. Bekleme süren yaklaşık 2-4 gün arasında olacağı için balığı ağzı kapalı bir kabın içinde buzdolabında saklamalısın. Bu sürede balıklar, soğuk pişirme yöntemi sayesinde yavaş yavaş pişecek. Bu işlem için tercih edebileceğin en uygun balık, somon.
Somonu sosun içinde pişirdikten sonra ince dilimler halinde servis edebilir ve misafirlerinin ilgisini çekecek harika bir meze hazırlayabilirsin.
Hafif Bir Öğün Balık Buğulama
Balık pişirme çeşitleri arasında son derece sağlıklı ve pratik bir yöntem olan buğulama, balığın buharda pişirilmesini ifade eder. Üstelik su buharında yavaş yavaş pişen balıklar, yumuşaklığını ve suyunu kaybetmeden lezzetini koruyabilir. Balığı buğulama süren, seçtiğin balığın kalınlığına göre değişmelidir. Yaklaşık 2,5 cm kalınlığındaki bir balık için 7 – 8 dakika yeterli. İskorpit, somon, çipura, kalkan, kefal ve kırlangıç; buğulaması yapılabilecek balıklar arasındadır. Sen de bu balıklar arasından dilediğini seçebilir, pratik ve lezzetli bir servis hazırlamanın tadını çıkarabilirsin.
İsli Lezzetleri Sevenlere Tütsüleme
Etlerde isli tatları seven misafirlerin için tütsüleme yöntemi harika bir seçenek olabilir. Balık tütsülemek için sıcak ya da soğuk dumanlama tekniği kullanılır. Sıcak dumanlama yöntemi evde elektrikli ızgaralarda ya da bahçe mangallarında yapılabilir. Soğuk dumanlama yöntemini uygulamak içinse profesyonel teçhizatlara ihtiyaç duyulur. Her iki tekniğin de temel prensibi, isleme yöntemiyle balığın suyunu buharlaştırmak ve pişmesini sağlamaktır. Sen de balık pişirme teknikleri arasında oldukça popüler olan bu yöntemi deneyebilir, oldukça leziz balıklar hazırlayabilirsin. Özellikle istavrit, lüfer, sardalya, uskumru, mersin ve somon gibi balıkları bu yöntem eşliğinde servise hazır hale getirebilirsin.
Sağlıklı ve Leziz Balık Fırınlama
Çok yağ kullanmadan lezzetli balık pişirme fırında oldukça kolay olabilir. Üstelik fırında balık pişirerek mutfakta operasyonu ve bulaşık yükünü de azaltabilir, balık pişirme ocağı kullanmaya gerek duymadan leziz alternatifler çıkarabilirsin. Seçtiğin balığı temizledikten sonra yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisine garnitürleriyle birlikte dizmen yeterli. Balığının çok daha iyi pişmesi ve çıtır olması için hafifçe yağlayabilir ve üstüne bıçakla iki kesik atabilirsin. Bu sayede 160 – 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Biraz Profesyonellik ile Tuzda Balık Pişirme
İşin içine biraz profesyonellik katmaya ve misafirlerine sık rastlamadıkları bir lezzet sunmaya ne dersin? Balık pişirme yöntemleri arasında en yaygın kullanılan seçeneklerden biri olan tuzda pişirmenin, seçtiğin balığa harika bir tat katacağından emin olabilirsin. Tuzda balık pişirmek için bol miktarda kaya tuzuna ihtiyacın var. Pulları temizlenmemiş ve derisi zarar görmemiş bir balığı, yumurta beyazı kullanarak bir macun haline getirdiğin tuz katmanıyla kaplamalısın. Böylelikle balığın derisi ve pulları pişirme esnasında bir kalkan görevi görerek balığın kendi suyunda usul usul pişmesini sağlayabilir. Kişniş tohumu, tane karabiber, defne yaprağı ve limon kullanarak, balığını daha da tatlandırabilirsin. Tuzda pişirmek için en uygun balık levrektir. Küçük balıkların ve kültür balıklarının tuzda pişirilmesi önerilmez.
Gördüğün gibi, ağızlara layık balıklar hazırlamak için kullanabileceğin birçok farklı teknik var. Sen de mutfak koşullarına ve mevsim balıklarına göre en pratik alternatifi seçebilir, oldukça sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlayabilirsin şefim!
İlginizi çekebilecek tarifler: