Ülkemiz 3 tarafı denizle çevrilmiş bir cennettir adeta. Denize böylesine sahip bir ülkeyken deniz ürünlerini de en verimli şekilde değerlendirmek gerekli. Denizden babam çıksa yerim tabirinden ziyade, sağlığınız için gerekli olan deniz mahsullerini yemeniz önerilir. Omega yağ asitlerini alabileceğiniz en güçlü besinler, balık çeşitleridir. Eğer deniz yemekleri üzerine kendinizi geliştirmek istiyorsanız, lakerda adını daha önce duymuş olmalısınız. Lakerdayı daha lezzetli ve açıklayıcı kıvama getiren bir yazı ile karşınızdayız.
Turşulama, salamura yapma ya da fermantasyon kelimeleri Türk mutfağında da sıkça kullanılmaktadır. Gıdaların daha uzun ömürlü şekilde tüketilmesi için uygulanan bu saklama yöntemini şimdi lakerda için de göreceğiz.
Balığın uzun süre bekletilmesiyle yapılan lakerda nedir güvenilir mi, bozulma riski olabilir mi gibi tereddütleriniz olabilir. Lakerda aslında kabaca balığı tuzla pişirme yöntemidir ve şeflerin de severek hazırladıkları bir meze türüdür. Şimdi, hep beraber lakerdayı tanımaya başlayabiliriz.
Lakerda Nedir?
Palamut ve torik gibi balıklardan hazırlanan bir çeşit mezedir. Torik ve palamut lakerda nedir diye ayrı ayrı merak etmiş olabilirsiniz. İkisi de aynı yöntemle hazırlanan balıklardır. Lakerde İspanyolca’dan gelen bir kelimenin dilimize yansımış halidir. La querida kelimelerinden, lakerda haline gelen bu kelime deniz yemekleri kültüründe sıkça kullanılmaktadır.
Lakerdanın Hikayesi
Vaktinde İspanya’da Malaga sınırlarında balıkçılık yapan bir baba varmış. Balıkçılık ile geçimini sağlayan bu baba, tuttuğu balıkların bir kısmını eve yemek olarak götürürmüş. Üç çocuğundan biri, ton balığını epey seven bir yapıya sahipmiş. Babası bu kızın ton balığı yemesini özellikle izlermiş. Kız, ton balığını yerken kendini çok mutlu hissedermiş. Bir de babası kızına “La querida” adıyla hitap edermiş. Lakerda ne demek diye merak ediyorsanız; bu isim ise sevgili, canım anlamını taşırmış. Baba, bir gün getirdiği balıkları tuzlayıp saklamayı denemiş ve elde ettiği ürün karşısında epey mutlu olmuş. Çünkü tuzlayıp sakladığı balıkların bozulmadığını fark etmiş. Rivayet edilir ki balığı tuzlayıp saklama fikri, bu balıkçı babadan doğmuştur. Bu hikaye restoranlarda dilden dile aktarılmıştır.
Lakerda Nasıl, Hangi Balıktan Yapılır?
Pulsuz balıkların tamamı tercih edilebilir. Ülkemizde palamut, kılıç ve torik balığı ile lakerda yapılmaktadır. Evde lakerda yapılır mı dediğiniz anda malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Çünkü, lakerdanın yapımı çok kolay. Adım adım hazırlama süreciyle ilgili önemli noktaları yazımızın bu bölümünde bulabilirsiniz.
Püf Noktalar
Lakerdayı hazırlarken bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Bu detaylar ise şöyledir:
- Tercih edilen balığın güzelce temizlenmesi önemlidir.
- Balıkta sinir ve kan pıhtısı kalmamalıdır.
- Temizleme esnasında balığı defalarca yıkayabilirsiniz.
- Balığın derisini alıp dilediğiniz boyutlarda dilimleyebilirsiniz.
- Ayrıca kılçıklarının da özenli şekilde alınması tavsiye edilir.
- Balığı tuzlama aşamasında kullanmanız gereken tuz iri taneli kaya tuzu olmalıdır.
- Sofra tuzu ile lezzetli lakerda elde edemezsiniz.
- İsterseniz bir kavanoz içinde salamura yöntemi ile lakerdayı hazırlayabilirsiniz.
- Kavanozun temiz ve kapağının sağlam olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bekleme süresi ortalama 15 gündür.
- Geçen 15 gün sonunda lakerda tüketime hazır hale gelir.
- Salamura yöntemini tercih etmediğinizde yağlı kağıt içinde balık parçalarını tuzlayıp bekletebilirsiniz. Bunun için serin bir yerde beklemesi daha uygun olur.
İlginizi çekebilecek diğer tarifler: